SaaS- en softwarecontracten zelf beoordelen? Gebruik onze handige checklist!

Gaat u een software- of SaaS-contract sluiten? Dan wilt u zekerheid. Dat het contract goed is én dat alle essentiële topics erin staan. Niet alleen de algemene zaken, maar juist ook de voor software specifieke onderwerpen. Denk aan een acceptatietest, releasebeleid en licentiemodel. Daarom hebben we een checklist opgesteld, waarmee u het contract zelf kunt beoordelen.

SaaS en softwarecontracten

Specifieke aandachtspunten

Wellicht heeft u al ervaring met het opstellen en beoordelen van contracten. Echter ook dan verdienen software en Software-as-a-Service (SaaS) nadere aandacht. Hierin staan namelijk unieke punten, die niet snel in andere contracten zijn terug te vinden. Hieronder lichten we 4 van deze topics uit.

Gelijk door naar de checklist? Dat kan natuurlijk ook. Hierin vindt u alle relevante topics waarop u een softwarecontract kunt beoordelen.

Aandachtspunt 1: het licentiemodel

Voor het gebruik van software heeft u een licentie nodig. Dit werkt anders, dan wanneer u zelf eigenaar van de software wordt. Zo geldt er bijvoorbeeld een ander prijsmodel.

Het licentie- en prijsmodel verschilt vaak sterk per softwareaanbieder. In het contract vindt u terug welk model wordt gehanteerd en welke bedragen u betaalt voor de licentie. Ook is vastgelegd wat de reikwijdte van de licentie is. Hierin staat onder meer welk gebruik van de software wel of juist niet is toegestaan en door hoeveel gebruikers.

Aandachtspunt 2: releasebeleid

Neemt u een standaard softwarepakket af? Houd dan goed rekening met het releasebeleid. Hierin geeft de leverancier aan hoe hij omgaat met zaken als patches, updates en upgrades.

Ook staat vermeld op welke wijze u invloed kunt uitoefenen op het doorvoeren van wijzigingen en verbeteringen in de software.

SaaS en softwarecontracten

Aandachtspunt 3: acceptatietest

Wordt er software voor u ontwikkeld? Dan vindt er vaak een acceptatietest plaats voor de oplevering. Bij Agile softwareontwikkeling kan dat met de regelmaat van iedere sprint zijn.

In softwarecontracten vindt u meestal een bepaling, waarin staat dat de leverancier geen verantwoordelijkheid draagt voor gebreken die na acceptatie worden ontdekt. Het is dan ook van het grootste belang hebt om de acceptatietest goed uit te (laten) voeren.

Neem de bepaling rondom de acceptatietest kritisch door. Zorg dat ze reëel zijn en niet teveel verantwoordelijkheid leggen bij u als opdrachtgever.

Aandachtspunt 4: auteursrecht software

Een veel gestelde vraag (ook in de rechtbank): wie is de eigenaar van de software? De leverancier of de afnemer?

In veel gevallen is een bepaling in het contract nodig om te bereiken dat de intellectuele eigendomsrechten worden overgedragen. Voor de levering van het auteursrecht op een werk (overdracht) geldt het wettelijk vereiste van een ‘daartoe bestemde akte’.

In de praktijk bestaat vaak een grote behoefte aan overdracht door de maker of rechthebbende aan een andere partij. Menigmaal wordt echter de overdracht door middel van de voorgeschreven akte over het hoofd gezien of nagelaten.

Controleer dit dus goed.

Zelf aan de slag met de checklist softwarecontracten beoordelen

Wilt u een SaaS- of softwarecontract nalopen op alle relevante topics? Gebruik dan onze handige checklist ‘softwarecontracten beoordelen’. Beoordeel uw contract met behulp van deze checklist en vink de topics eenvoudigweg af. Mist u iets? Onderneem dan actie, want u wilt niet voor verrassingen komen te staan tijdens of aan het einde van de looptijd.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in ICT Recht?

Abonneert u zich dan nu op de maandelijkse nieuwsbrief van ICT-advocatenkantoor Legalz.