SaaS-overeenkomst sluiten? Deze 3 valkuilen wilt u zeker vermijden

Vrijwel iedereen neemt software af uit de cloud. Eenvoudiger en goedkoper dan software in eigen beheer. Tegelijkertijd ook riskanter. U legt de beschikbaarheid, continuïteit, het intellectueel eigendom en onderhoud in handen van een derde partij. Deze 3 risico’s wilt u dan ook vooraf afdekken in een contract.

Software as a Service SaaS

Bij Software-as-a-Service (SaaS) krijg je in de meeste gevallen toegang tot de software via het internet. Beheer, onderhoud, opslag: alles wordt geregeld door de SaaS-provider.

U kunt achterover leunen.

Nou ja, niet helemaal. Het is essentieel dat u goede afspraken maakt over het gebruik van de SaaS-oplossing. Stel dat uw software voor langere tijd niet beschikbaar is of de provider failliet gaat: wat dan?

Wij schetsen de 3 valkuilen die u zeker wilt vermijden.

Valkuil 1: geen back-up beschikbaar

Met alle ransomware-aanvallen en hackpogingen van tegenwoordig neemt u geen enkel risico. Het verlies van data is geen optie.

Daarom maakt u goede afspraken over zowel de informatiebeveiliging als de back-ups die uw SaaS-provider maakt.

Let op!

Zorg dat u ook AVG-proof handelt. Verwerkt u persoonsgegevens in de SaaS-oplossing? Dan zijn een grondige beoordeling van de AVG-compliance en een verwerkersovereenkomst noodzakelijk.

Valkuil 2: uw software is niet beschikbaar

De beschikbaarheid van software kan bedrijfskritisch zijn. Verstoringen zijn een absolute ‘no go’.

Daar heeft u bij SaaS echter weinig tot geen invloed op.

Wat nu?

Onze advies: stel een op SaaS-diensten toegespitst service level agreement op. Stel eisen op over de beschikbaarheid en het tijdig uitvoeren van onderhoud en support.

Schakelt uw SaaS-provider een hosting provider in? Dit gebeurt heel vaak. Zorg dat u weet welke afspraken er zijn tussen deze twee providers en neem zelf ook voorwaarden op over de dienstverlening van de hosting provider.

SaaS risico’s cloud

Valkuil 3: de SaaS-provider gaat failliet

Aan een goede SLA hebt u niets als uw SaaS-provider failliet gaat. Zeker bij kleine partijen geen ondenkbaar scenario.

Hoe zorgt u dat uw webapplicatie in de lucht blijft?

Afgifte van data die zich ergens in de cloud bevinden, voortzetting van de SaaS-dienstverlening of medewerking aan een migratie naar een andere SaaS-leverancier zijn cruciaal voor u, maar hebben niet per se prioriteit voor de curator. Die focust zich immers op de incasso van openstaande facturen.

Uw remedie?

SaaS esrow. Lees hierover alles in onze blog (Dis)continuïteit in de cloud: SaaS Escrow als remedie.

Zelf aan de slag met SaaS-contracten?

Volg dan onze training SaaS- en softwarecontracten en leer alle aandachtspunten en valkuilen. Zo wordt u een betere gesprekspartner voor juristen en de wederpartij.

Robert Grandia